Disfagia irensteko prozesuaren alterazioa edo zailtasuna da, egoera fisiko, neurologiko edo degeneratibo batetik eratorritako sintoma bat. Dokumentuan bertan adierazten denez, Espainian, prebalentzia orokorra biztanleriaren % 8,3 ingurukoa dela kalkulatzen da, adinarekin batera eta istripu zerebrobaskularren, parkinsonen, alzheimerraren, ELAren edo buruko, lepoko eta hestegorriko neoplasien kasuetan areagotuz. Horiek lantzeko, diagnostiko egokia eta esku-hartze terapeutiko egokia egin behar dira, nutrizio-gomendioak eta errehabilitazio-tratamendua barne. Alde batetik, arnas konplikazioak sortzeko arriskua murriztu behar da, eta, bestetik, nutrizio eta hidratazio maila optimoa mantendu behar da. Gida hau osasun-arloko eta desgaitasuna eta/edo mendekotasuna duten pertsonei arreta emateko profesionalei laguntzeko eta kontsultatzeko tresna bat da, eta aukera emango die irensteko errehabilitazio-programen helburuak lortzeko lan egiteko; izan ere, gida honetan, haien sailkapenari, zeinu nagusiei eta haien aurrean jarduteko moduari, disfagian diziplina anitzeko talde baten helburuei, edo elikagai testurizatuen ezaugarriei eta horiek garatzeko prozedurari buruzko informazioa ematen da.
Hitz gakoak
Discapacidad, Personas mayores, Alimentación, Alimentación por sonda, Alternativas, Características, Concepto, Clasificación, Diagnóstico, Detección, Tratamiento, Enfoque multiprofesional, Equipo multiprofesional, Dieta, Enfermedades del sistema digestivo, Ingestión, Fármacos, Manuales, Nutrición, Productos de apoyo, Buenas prácticas, Recomendaciones